Hry se zvukem

13.10.2011

Dobrý den, mám pár zajímavých novinek týkající se hudby a duchovnosti, napsal mi někdejší novic, který postupně realizuje, co ode mne četl a slyšel a čemu tehdy zcela jistě moc nevěřil. Prokázal tak, že už se ve světě svých obav či nejistot, ale především v tom vůkolním světě zodpovědnosti neztratí, a že právě tak neztratí svou hravost. Mám z něho radost.

 Četl jsem v Hudbě jinak o bioakustice a Sharry Edwardsové, začal jsem hledat víc na webu a zjistil, že vydala volně šiřitelný program (http://www.soundhealthoptions.com/nanovoice) pro diagnostiku podle chybějících frekvencí hlasu. Tak jsem ho stáhl a nahrál hlas Jany a sebe, program mi pak vypsal seznam chybějících not v našem hlase. V jiném programu jsem pak udělal krátkou hudební melodii z not, které nám chyběly v pythagorejském ladění, zvlášť pro mě a pro Janu. Denně si pouštíme naši melodii. Krásné na tom je, že když posloucháme 20 minut své chybějící noty a znovu se zkusíme nechat diagnostikovat programem, tak už nám v hlase frekvence předtím chybějících not nechybí. Píšu Vám to proto, že se už vyplnila Vaše slova, že si budeme chodit k doktorovi pro písničku. Budeme si to s Janou pouštět delší dobu a uvidíme. Pokud to zafunguje, tak bych rád napsal návod pro ostatní Čechy, jak na to.

Včera jsem si naladil všechny struny na kytaře na E v různých oktávách. Rozvibrovala se tak nádherným způsobem, třásla mi s celým tělem, plno alikvótů jako tibetská mísa. Těším se, že na ní takhle budu hrát často. A až jednou budu mít prostor, kde budu moci pracovat se dřevem, tak třeba udělám nástroj přímo na takové ladění uzpůsobený.

Začal jsem si hrát s programy na úpravu zvuku, hlavně kvůli své práci s psychowalkmany. Podařilo se mi například, aby místo klasického pulsování byl v psychowalkmanu zvuk bubnů v požadovaném tempu, dle mozkových vln, kterých chci dosáhnout. Taky jsem se naučil udělat v hudbě binaurální rytmus. Například vezmu zvuk vln rozdělím je na levý a pravý kanál, a pak zvuk pravého kanálu posunu o 7 Hz výš. Výsledkem je binaurální rytmus, na který se pak ladí mozkové vlny, podobně jako to dělal např. Max Folmer v projektu Smart music. Tak takhle poznávám a hraju si se zvukem:) Roman