Omega-3

1.1.2009

Dokumentární britský film (na ČT 2) nedávno zkoumal výzkum působení omega-3 mastných polynenasycených kyselin na zdraví a inteligenci člověka. Bral to z gruntu, od našich prapředků, přes děložní vývoj až ke školákům, kteří po třech měsících braní rybího tuku zvýšili svou schopnost čtení. Konečně, chtělo by se napsat, samozřejmě s určitými výhradami (snaha o vyváženost, asi obava o cenzurní vliv britské varianty klubu skeptiků, někdy zbytečně rušila).

Kdo by si nepřál být zdravým a k tomu geniálním? Jedna z cest k těmto ideálním cílům vede přes zvláštní druh tuku zvaný omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Obsahují ho ryby a zdá se, že tyto látky mají neobyčejné vlastnosti. Snižují riziko výskytu infarktu myokardu a prospívají pacientům trpícím depresemi. Nedávno proběhl i vědecký výzkum, jenž se zabýval vlivem mastných kyselin na možné zvyšování inteligence. Vědci, jejichž práci sledoval štáb dokumentaristů z BBC, potvrdili, že omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytnou složkou zdravé výživy, ale k tomu, že by se někdo díky konzumaci rybího tuku stal novým Einsteinem, zaujali skeptické stanovisko… tvrdí upoutávka filmu.

Jako obvykle bylo nutno začít od toho negativního: výsledky některých testů a studií jsou jednoznačné, nedostatečný přísun těchto kyselin, tedy nedostatečná konzumace ryb, má za následek až 50krát vyšší výskyt depresí (které se např. v Japonsku vyskytují ani ne u jednoho procenta populace). Nebo naopak, stačí tři měsíce pravidelného braní 3 omega mastných nenasycených kyselin (v podobě tobolek s rybím tukem) a osmiletý kluk čte jako třináctiletý (u 40% školáků se zlepšilo nejen čtení, ale i schopnost soustředění, vytrvalost atd.). Skeptický vědec ale ihned (vyváženě) pohovořil o nedostatečných výsledcích a nehodnověrnosti pokusu – zvýšení inteligence mohlo prý být způsobeno třeba také jen tím, že se o malé kluky někdo vůbec zajímal. Hm, vy byste ale nechtěli být mezi těmi šťastnými 40%? A co kdyby se o tyhle malé kluky začali (a v zájmu zvýšení inteligence národa) víc zajímat povinně všichni, rodiče i učitelé?

I u dospělých, kteří několikrát týdně jedli tučné ryby (např. makrelu, tuňáka atd.), se vylepšily vztahy, ale také motorika, naopak v těch populacích, v nichž nejedly ryby těhotné ženy, měli jejich potomci tendenci ke špatným vztahům, špatnému ovládání těla a k pozdější kriminalitě. Vyváženost ovšem velela zamyslet se nad tím, jak to, že se vegetariánkám rodí relativně zdravé a normální děti… (prý má ženské tělo v těhotenství dostatečné zásoby tuku, ve který jsou tyhle 3 omega kyseliny k dispozici).

Příznačné pro západní závistivou společnost je, že objevitel důležitosti omega-3 kyselin pro prevenci srdečních nemocí Hugh Sinclair byl ve své době za svou studii o tom, že omega-3 kyseliny brání vzniku srdečních nemocí, zesměšňován, a dokonce musel (v roce 1956) opustit své profesorské místo v Oxfordu. Bádal pak (podivín) sám, konzumoval pokusně velké dávky rybího masa a tuku a sledoval, za jak dlouhou dobu mu z drobných ran přestane téci krev.

Ukázalo se také, že vajíčka slepic, které mohly zobat zelené rostliny, obsahovala několikrát více omega-3 (z čehož, pane hlavní hygieniku, snad vyplývá, že národ, krmený vajíčky z velkochovů, by měl povinně konzumovat rybí tuk, nebo se pletu?)…

Jenže ryb v mořích ubývá a lidí přibývá. Co budeme konzumovat v budoucnosti? Ryby se živí řasami. Omega-3 kyseliny jsou tedy i v budoucnu k dispozici. A přiložím své polínko na ohýnek pokroku a umění improvizovat. České těhotné ženy, které nemají dostatek mořských ryb, tedy 3-omega nenasycených mastných kyselin, prostě mohou začít zpívat. Ukazuje se, že trávicí trakt zpívající a tedy zklidněné a tedy šťastné těhotné dokáže briskně přeměnit nenasycené (běžné) omega-6 na ty prospěšné a potřebné omega-3.

Navíc se ukazuje, že většina mořských ryb je už tak nacpána těžkými kovy (a hlavně rtutí), že je jejich maso „nedoporučováno“ ke konzumaci víckrát jak jednou za měsíc.

O tom, že složení jídelníčku má významný vliv na funkce našeho mozku, vypovídá i nejnovější studie amerického fyziologa Goméz-Pinilla, který vyzdvihuje význam omega-3 mastných kyselin pro správné fungování mozku. Všiml si, že potravin s vyšším obsahem omega-3 kyselin v našich jídelníčcích ubývá, a odvolává se na výzkumy z Velké Británie, Austrálie a Indonésie, při kterých dostávaly děti nápoje obohacené o omega-3 kyseliny. Děti si zlepšily školní prospěch a dosahovaly lepších výsledků při inteligenčních testech. Měly také méně problémů s chováním.

Holt musíme všichni jíst jak do polosyta, tak co nejpestřeji, a být informováni. A k výzkumům a filmům – ani ten nejvěhlasnější odborník dnes není zárukou, že svou specializaci pojímá šířeji než záběrem svého mikroskopu. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou důležité, právě tak jako filmy o nich, ale pozor na předávkování a ztrátu selského rozumu. Omega-3 není abrakadabra. Přesto je dobré a chytré vědět, že i inteligence prochází žaludkem.

  

http://marek.blog.respekt.cz/c/9552/Tunak-v-olivovem-oleji.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/04/25/mercury-fish-part-one.aspx 

viz i článek Také inteligence prochází žaludkem,  LN 15. 7. 08

  

Vlastimil Marek, pondělí 18. srpen 2008