Jako ovce (nebo lumíci)

1.1.2009

Jakási epidemie rostoucí naivní slepoty, která udeřila na (nejen) tento národ, postihuje stále větší počet jeho příslušníků. Problémy se neřeší anebo odkládají, důležité maličkosti přehlížejí. Média mlátí prázdnou, ale třpytivou slámu různých tanečních a trapně voyérských soutěží, jakoby právě tahle témata byla těmi nejdůležitějšími, ale že se každou chvíli mohou zhroutit finanční nebo ropné trhy, nebo nás stále četnější klimatické extrémy utlučou (a přitom bychom s tím mohli a měli něco preventivně udělat), to si společnost jako celek uvědomit odmítá. A ve jménu růstu růstu pochodujeme, jako ovce (nebo lumíci).

A nejen u nás. Martin Šimečka ve svém editorialu (Respekt 47/07) citoval historika dějin ropy Yergina, který pro NY Times  řekl: „Současné trhy se cítí jako dav fotbalových fanoušků, skandujících v posledních minutách na stadiónu Do toho Do toho!“ Cena ropy totiž stoupá ke sto dolarům za barel a trhy jako v hypnóze pouze přihlíží, kdy tato hranice padne. „Zdá se, že lidem to velké starosti nedělá“, podotkl Yergin.

Václav Cílek to tamtéž formuloval poněkud polopatičtěji (i když použil dvě velmi cizí slova, a tak se obávám, že jeho poselství zůstane opět nepochopeno): „Žijeme v naprosto anomálním období lidské historie, kdy i průměrná rodina ve vyspělém světě disponuje blahobytem středověkého feudála.“ Hlavní výzvou pro budoucnost podle něho bude „hledání schopnosti být chudý a přitom zůstat slušný a ještě k tomu veselý.“ A právě tohle asi budu v nejbližší budoucnosti vyučovat. :-o

Přesto si jsem téměř jist, že ani politiků, ani davu lidí spěchajících vydělávat, aby utratili, se tyhle zprávy (ani má nabídka) nedotknou, a jako ovce, nebo v hypnóze, budou (oni a tedy i my) kráčet za zpěvu bezduchých písní vstříc… čemu?

„Nezabývat se důsledky globálního oteplování je maximálně nezodpovědné.“ Tak zní vzkaz politikům z celého světa, který ze španělské Valencie vyslal expert OSN na klima Yvo de Boer. Konference se účastnilo více než 2500 vědců, ekonomů a dalších odborníků z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Jejich úkolem bylo vypracovat závěrečnou zprávu k aktuálním vědeckým poznatkům týkajícím se globálních klimatických změn. Podle návrhu této zprávy, který získala v předstihu agentura Reuters, je zde výslovně zmíněno, že na zvýšení teplot má vliv zejména lidská činnost. „Stále je ještě čas. Důsledky globálního oteplování se dají oddálit. A nebude to ani příliš drahé,“ píše se údajně v dokumentu. Sám de Boer (podle listu FAZ) přitom hovořil o „kriminální neodpovědnosti“ popíračů změn klimatu.Podle Jana Honga ze Světové meteorologické organizace (WMO) mohou klimatické změny znamenat i „potenciální ohrožení světového míru“. Začne totiž přibývat rozbrojů kvůli vodě, potravinám i energiím. „Může také dojít k obrovskému přesídlování obyvatelstva, hlavně do měst, která pak již nebudou mít kapacity na to, aby všem zajistila přístřeší, stravu a zaměstnání,“ citovala AFP Honga, dalšího z účastníků konference.

(Přehledně se otázkou klimatických změn zabývá i bloger Radim Tolasz). 

Protože jsem přesvědčen, že začít (nápravu) musíme již od samého počátku (tedy od početí, těhotenství, porodu a výchovy), a také sami od sebe, zkusím tyhle zprávy a citace převést do oblasti, ve které se pohybuji již třicet let. Jen vyměním několik slov:„Nezabývat se důsledky praktické a snadno dosažitelné (vrozené) duchovnosti je pro každého člověka maximálně nezodpovědné.“

„Stále je ještě čas. Důsledkem pozitivních změn a změny spotřebitelské orientace (tedy od konzumu k trvale udržitelnému životu) by bylo oddálení a asi i vyřešení globálních negativních změn klimatu i celé společnosti. A nebude to ani příliš drahé, protože zásadní změny se týkají ´jen´ osobních postojů.“

Může změnit ovce osobní postoj ke svému stádu nebo dokonce ohradě či ovčáckému psu? My lidé se stále více (Přemnoženi? Otráveni těžkými kovy a umělými hormony? Přidušeni mikroprachem z aut?) chováme jako ovce. Nebo pštrosi s hlavou v písku zábavy. Nebo ještě jinak, jako lumíci. Ale to bych asi lumíkům křivdil, ukázalo se totiž, že neskáčí ze srázů do jezer, aby se zasebevraždili, ale aby přeplavali někam do bezpečí. Umí totiž moc dobře plavat.  

„Zbytečně děsíte veřejnost, chybí důkazy,“ tvrdí ovšem tvrdošíjně český prezident (který si jistě pojistil nějakou tu vlastní nemovitost, přestože nemá vědecký důkaz, že ho znovu vykradou, nebo že přijde vichřice a sebere mu střechu).

Bude to mít stále těžší, protože jak okomentoval čtenář, jeho „duchovní stín Bjorn Lomborg se mezitím ´oteplil´ přes noc a myšlenkový kotrmelec zabalil do vtípku o natření všech střech, dálnic a parkovišť na bílo.“ Přiznám se, že i mne článek Natřeme žhnoucí města na bílo zaujal tak, že jsem ho musel přečíst dvakrát, než jsem pochopil, že Lomborg… nežertuje. Už netvrdí, že globální oteplení neexistuje, ale že jej můžeme zmírnit tím, že natřeme města na bílo. Hm. Že by dostal čestný doktorát od lumíků?

Chování popíračů globálního oteplení mi tak připomíná dávný vtip o starém vetchém lordovi, který se vrátil z víkendové cesty a hned vyzvídal na sluhovi, co dělala jeho mladá lady. „No, přišel pan Smith.“ „No a co bylo potom“, ptá se lord. „No povečeřeli.“ „A pak?“ „Pak si dali v salonku kávu.“ „No a potom?“ „Odebrali se do ložnice lady.“ „No a co bylo potom?“ „Pak se začali líbat.“ „No a potom?“ „To nevím“, říká sluha, „pak zhasli.“ „Bože, ta věčná nejistota“, povzdechl si zklamaně lord.

http://www.lidovky.cz/zmeny-klimatu-pociti-uplne-kazdy-dq3-/ln_noviny.asp?c=A071113_000037_ln_noviny_sko&klic=222418&mes=071113_0

http://cejchan.blog.respekt.cz/c/16717/Klaus-na-vlnach-BBC.html 

htt://www.lidovky.cz/natreme-zhnouci-mesta-na-bilo-djv-/ln_noviny.asp?c=A071120_000003_ln_noviny_sko&klic=222509&mes=071120_0

  

Vlastimil Marek, pondělí 3. prosinec 2007