Co se (ženám) také nabízí

26.2.2010

Nepíše se mi to lehce, ale nemohu jinak. Nikdy jsem neváhal pojmenovat věci pravým jménem a tak i dnes musím konstatovat, že císař (rychlokurzů štěstí pro české, se svými životy nespokojené ženy) je nahý. Čtěte dál a posuďte sami(y):  Láskyplný dotek je nejstarším lékem lidstva. V kombinaci s vonnými oleji je jedinečným léčebným nástrojem. Setkáním provází žena, která se aromaterapií a doteky zabývá již 14 let a 10 let vede ženské skupiny osobního rozvoje. Její láskou jsou ženské přechodové rituály, ke kterým vůně a doteky nedílně patří. Absolvovala kurzy těhotenských masáží, masáží dětí a kojenců, mnoha dalších dotekových technik a četné mezinárodní aromaterapeutické konference a semináře. Nyní je ve výcviku pro provázení transformačním procesem zrození a umírání v Indii a ve Švédsku.

No nekupte to, že. Uff. Tento text propaguje kurzy a semináře v jednom pražském domě duchovního a osobnostního růstu. Nestačím se divit. Tuhle ženu totiž dlouhodobě znám a vím, že by učit neměla: nemá (a její tělo zmítané nepřiznanými rozpory nechce mít) děti, a přesto radí ženám jak být matkami, neví si rada sama se sebou, a tak to učí. Vím o ní, že si vždy večer před oznámeným seminářem stáhne z internetu nějaké informace o tom kterém rituálu, a druhý den to vše předává zájemkyním, které ovšem netuší, že jejich lektorka je jen o jednu lekci před nimi. A účastnice jejích seminářů nebo přednášek vůbec netuší, že spolu se vzletnými  frázemi (podvědomě, takže nekontrolovaně) dostávají i všechny zmatky a nezvládnuté, jen vnější aktivitou zasunuté deprese lektorky. Kdyby to bylo jen takové nezávazné povídání, prosím, a pak by odpovídalo přísloví „Vejce poučuje kuře jak se snáší“. Vím ale o řadě žen, kterým bylo po víkendu s touto lektorkou přímo špatně. Vím také, že přes upozorňování, coby čerstvá dula „pomáhala“ (ona, která nikdy děti neměla a vše o porodech jen vyčetla z knih jiných autorů) u tří porodů: jak ty porody asi skončily? No přece císařským řezem.

Hm, jediné, co jí jde, je tanec… nikoliv ale výuka tance. Zde se hodí citát slavného literárního kritika: spisovatelé toho o literatuře neví víc, než ptáci o aerodynamice. Zatímco tahle bohyně tance a namasírovaných miminek vzletně tvrdí, že tanec je též skvělou prevencí postnatální (poporodní) deprese, která bývá často zapříčiněna sociální izolací a nedostatkem péče o ženu v tomto období. Setkávání v bezpečném a láskyplném prostoru je výživou pro celou bytost ženy – matky, její vlastní život je orámován depresemi, nevyřešenými problémy a podpásovkami vůči svému bývalému dlouhodobému partnerovi.

Jiná žena bohyně, která o sobě uvádí (přepisuji i s chybami) že je politoložka, historik, poradkyně Aura Somy, Mistrině několika druhů Reiki, Avalonská sestra zasvěcenná v Chrámu Bohyně v Glastonbury – v Avalonu, a tvrdí, že ukazuje ženám prastarou rituální cestu jak najít sebe sama. Jak navázat spojení se svým vnitřním rytmem a s rytmem přírody, s Bohyní. Když žena začne sama sebe milovat, přijme své tělo a přijme zpátky svojí sílu, Bohyni v sobě – stane se zázrak. Snažím se naučit ženy, aby dělaly to, co je pro ně pravdivé… Aby žily své sny. Naplno. Není to jen záležitost duchovní. Naopak. Politika, historie, psychologie, náboženské rituály, Aura Soma – to jsou jen různé přístupy, různé projevy. Podstata zůstává uvnitř. A pokud úcta, láska a pravda nás podporují zevnitř, svět kolem nás se bude měnit. Avalonská tradice je jeden z mnoha způsobů – účinný a krásný.“

A aby to vše bylo moderní a současné, nabízí tento dům i workshopy spirituální inteligence (Tyto workshopy nabízí orientaci v každodenním životě a přijetí role tvůrce a vůdce svého života. Nabízíme možnost prakticky a přitom hravou formou prožít objevování návodů jak na to) a kvantové psychologie. Že netušíte, o co jde? Já také ne. Ale možná je to snadné: Pojmy spirituální inteligence a kvantová psychologie mohou působit příliš vědecky, my tímto podporujeme zviditelnění propojení vědy a spirituality, což přináší i propojování kulturních i duchovních tradic. Ba co víc: Workshopy jsou sestaveny jako jednotlivé celky, volně však na sebe navazují. Účastníci, kteří absolvují nejméně osm z deseti workshopů, obdrží Certifikát „Základy spirituální inteligence“. No nekupte to, že? Dostanete papír, že jste spirituálně inteligentní.

Kdo by odolal možnosti užít si i s nějakou tou pohanskou bohyní: V pondělí večer se měsíc znovu narodí, tentokrát jako symbol lunární Ostary – prastarého pohanského svátku, kdy oslavujeme Slunce, Oheň, Život, Jaro. Bohyně jarní rovnodennosti je Artha, taky známá jako Eostre, bohyně po které jsme pojmenovali svátky Velikonoce (angl. Easter).  S tímto svátkem souvisí i další ohnivé bohyně, zejména Ostara (norská bohyně plodnosti), Astarte (starořecká bohyně), Sunna, staro-Izraelská Ashtoreth, Demetra, Egyptská Hathor, Assyriiská Ishtar a další. Artha vtančí do našich životů na začátku jara, kdy panuje všeobecná pohoda, a dny se prodlužují. Ohně stvoření jsou všude, manifestující se skrze vzkvétající květiny. Sejdeme se, abychom oslavily světlo, oheň a slunce které začínají převládat nad tmou.

Potom prý bude čas na hlučné, veselé oslavy, na víno (červené – jako symbol krve a života) a čerstvý chleba, a na oslavu všeho co pro nás představuje naplněný a radostný život! Jen si nezapomeňte vzít alespoň jedno vejce, a symbol Vaší osobní síly (obrázek, kámen, vítězná cena, šperk, cokoliv co Vám dává pocit sebejistoty a vnitřní síly).

Uff. Mé zděšením orosené čelo to nechápe: co se to děje? Jak hluboko dokáží ženy – jak ty, které učí, co samy nejvíce potřebují, tak ty, které svou poptávkou udržují v běhu tyhle naivní psychohrátky a lacině úspěšná setkávání žen (přičemž se ví, že když si ženy spolu jen tak pokecají, funguje to z 30% terapeuticky samo o sobě, i bez bohyň) klesnout? Copak pouhá účast na kurzu aromaterapie či kurzu umírání, nebo pobyt na nějakém tom semináři v Glastonbury zaručuje i pedagogický talent a zvládnutí umění života? Kdo jim to platí? Jejich manželé? Jak z těch honorářů platí tyhle bohyně daně? Co je to za „průmysl“ iluzí, nabízející štěstí a zdraví za víkend?

Vzpomněl jsem si na vtip s komunistickým prezidentem Novotným, který se vrátil z Egypta nadšen tamní formou zemedělství (ano, právě tak to vyslovoval): Ptal jsem se feláha, jak se na té poušti může uživit, a on mi řekl, že snadno: Já se živím trusem ptáka ibise, a pták ibis se živí trusem mým. Tyhle relativně laciné (výprodejové, no nekupte to) rychlokurzy pro ženy jsou totiž už také soběstačné: absolventky konstelací zaplní semináře bohyň sexu a ty zase semináře tanců a aroma masáží a kvantové psychologie.

 Zatímco ti skutečně zkušení lektoři duchovnosti živoří, a není o ně zájem, protože Cesta je pracná, vážení, a trvá někdy celý život (znám velmi duchovního člověka, který umí desatero cizích jazyků a přednášel od 70. let, a pomalu sám dožívá zapomenut ve svém bytě), tyhle laciné semináře jsou plné dychtivých zájemkyň o zvládnutí umění být bohyní sexu za víkend a spirituální mistryní za týden. Jako v levných knihách s CD za 49,-, no nekupte to. Jenomže už naše babičky přece věděly, že nejsou tak bohaté, aby si mohly dovolit kupovat tak laciné věci (a kurzy).

 Naznačuji obavy, že to, co jsem doposud (v oboru estradiolek, seminářových bohyň a podpásovek) naznačoval varovně, prognosticky, jest nyní (alespoň v nabídce tohoto pražského domu růstu) skutečností: stále víc žen ulétává na iluzorních a nic neřešících kurzech a seminářích duchovního materialismu. Jsem z toho a z nich velmi smutný a je mi jich velmi líto.