Kvalita za 49?

14.5.2010

Cesty Boží, a lidské a vydavatelské jsou nevyzpytatelné. Po deseti letech marného snažení dostat nahrávku tibetských mís nebo knihy Meditace, respektive Nová doba porodní mezi zájemce tak, aby byly po ruce a hlavně laciné (jinými slovy, aby čtenáři a čtenářky nepodporovaly spíše zisky distributorů a prodejců než dobrou věc), se snad vše obrací k lepšímu. V prodejnách Levné knihy už je k dostání mé CD se záznamem podařeného koncertu v dokonalém akustickém prostředí kostela sv. Vavřince v Klatovech z roku 2008. Za 49,- No nekupte to. Upozornění: ti, kterým jde jen o mísy, nechť přeskočí na tři poslední odstavce.

 Konečně se tak i v mém případě splnil sen autora, aby se jeho tvorba bez umělých (vydavatelských či finančních překážek) překážek a omezení dostala k těm, kterým vždy byla a je určena. Nakladatelé se na mne vždycky, když jsem na ně tlačil, aby byla kniha či CD co nejlevnější, koukali jako na pitomce. Vy nechcete vydělat? Ptávali se udiveně, když jsem jim sáhodlouze vysvětloval, že mi nejde o peníze, ale o to, aby se (např. v případě Nové doby porodní, nebo později Meditace: návod na použití člověka) informace dostaly ke čtenářkám (a zájemcům o meditaci). Nebyl jsem vyslyšen, ba naopak, celé roky byl volný tok mých knih  a CD na trh (ke knihkupcům) uměle blokován. Paradoxně sami jakoby vydělat nechtěli: neslyšeli ani na mé přesvědčování, že každý rok je u nás přes 200 000 žen těhotných, a kdyby jen desetina z nich sáhla po knize o přirozených porodech, měli by zaručen, každý rok, takový náklad a tedy i zisk, jako Michal Viewegh.

 A tak jsem, když už to bylo možné, zavěsil všechny své knihy na internet v takovém grafickém formátu, aby si zájemci mohli knihu číst a prohlížet i se všemi těmi stovkami fotografií a popisky a dalšími rámečky s dalšími doplňujícím detaily. Hm, když to nakladatel zjistil, zakázal mi to, prý mu patří práva na grafické zpracování. Neslyšel na tvrzení, že se mu to rozhodně (nejméně třikrát ve třech vydáních) zaplatilo, neuznal, že jsem si všechno, fotografie, grafické návrhy, návrh obalu, korektury atd. dělal sám, bez nároku na honorář (takže hodně ušetřil). Dokonce začal tvrdit, že platil „nějaké fotografie“… přičemž jediné, co zaplatil, byla kýčovitá fotografie nahé těhotné, kterou bez mého vědomí dal na titul. Snad je to za námi, tedy za mnou: právě jsem (za honorář právě za CD s mísami) odkoupil práva na grafické zpracování a vydám si knihu Nová doba porodní (rozšířenou o informace z posledních deseti let a s původní obálkou) buď sám, nebo (držte mi a si palce) právě v Levných knihách.

 Stejné to bylo i v případě některých CD s nahrávkami tibetských mís. Když byl např. titul Mana vyprodán, chtěl jsem po vydavateli, aby CD vydal znovu. Kdepak, to nepřichází v úvahu, vždyť se to vůbec neprodává, bylo mi řečeno. Kdepak, namítl jsem, právě jsem se informoval ve vašem skladu, a tam už nemáte nic. Prodal jsem si to celé sám na svých přednáškách a seminářích. Zavolejte zítra, řekli mi. Tak já si to vydám sám, nabídl jsem druhý den (když se zase vymlouvali, že tohle už nikdy nevydají, a že to stejně vydali jen kvůli nějakému grantu). Kdepak, to nemůžete, práva máme my. Jaká práva, divil jsem se, já jsem přece autor a smlouva už po pěti letech přece vypršela… Hm, tak to zkuste, my máme dražší a lepší právníky, tak se s námi suďte desítku let… Tak já si od vás vlastní práva koupím… za kolik mi je prodáte? Po chvíli rozmýšlení střelili sumu, která jednoznačně byla nesmyslně nadhodnocena, jen aby tomu aktivnímu nadšenci ukázali, kdo je na tomto trhu pánem: 200 000 korun. Připomínám, že zatímco já jako autor a interpret jsem dostal jen 8% z ceny, oni se, po odečtení výrobních nákladů (a ty již tehdy byly jen asi 30 Kč za kus) s distributorem rozdělili o zbytek, takže se jim to samozřejmě dávno zaplatilo.

 Omlouvám se za detaily, jen chci aby i neinformovaný čtenář s hrůzou zjistil, v jakých otrockých a bezmocných podmínkách u nás přežívají (až na výjimky těch, kteří v tom umí chodit) ti, kdo píší knihy, skládají písně a hudbu… zatímco bohorovný a arogantní nakladatel (právě tak jako dva tři monopolní distributoři) jen bohatne(ou). Proto jsem tak uvítal existenci stále se rozšiřujícího řetězce prodejen Levné knihy, kde byly a jsou k dostání nepředražené výpravné knihy, a později i CD a DVD s klasickými filmy.

 Na mém nadšení touto možností nic nezměnily ani hudební tituly, které tam byly vydány jen aby byly tak laciné, že budou žádané. Psal jsem o tom kdysi v článku Relax za 49. To je ale ta druhá, negativní stránka snah některých taky podnikatelů. Jako v životě a na internetu: kvalitu je třeba v té záplavě šuntu hledat, a najít. Původní koncept, aby byly knihy levné, a tedy dostupné (když už u nás, na rozdíl od všech zemí Evropy, mají knihy DPH), snad už konečně začal vítězit.

Původní koncert z října 2008 jsem si totiž vydal sám (ze stejných důvodů, jako své poslední knihy): aby to bylo laciné a aby to vůbec bylo. V pramalé naději, že se pak v budoucnu třeba najde nakladatel, který už jen originální nahrávku (původní knihu) převezme a vydá a umístí na trh. Jako s ostatními svými díly, ani zde jsem nechtěl vydělat, ale ani prodělat. CD Každý zvuk je hudba se mi nakonec za ty dva roky zaplatilo. Tedy, neprodělal jsem. A pak, sláva mu, se našel i vydavatel, jemuž právě doběhla autorská práva na jiný kvalitní titul s mísami, který úspěšně prodával, a tak mne oslovil. Já souhlasil (opět: nevydělám, ale doufám že ani neprodělám), protože se tak ta zvuková nádhera dostane mezi lidi. Právě tak mi Levné knihy vydají knihu Meditace: cesta ke štěstí a zdraví (i když s jinou obálkou), a, ťukám na dřevo, jednám s nimi o vydání Nové doby porodní. Kruh by se tak uzavřel, a po deseti letech přemlouvání nakladatele původního (vydejte třeba jen dvacet stránek textu, brožovaně, aby to bylo v každé trafice) a všech dalších nakladatelů a nakladatelek snad tak potřebná kniha vyjde v dostupné ceně (dodnes mi občas přijde e-mail od některé maminky, která porodila traumaticky, z různými zdravotními následky pro ni a její dítě, že se jí dostala  má kniha do rukou až teď, a že všechno mohlo být jinak, kdyby ji četla už před porodem…).

 Zpět k CD: samozřejmě, kvalita za 49,- vypadá jako zdánlivý protimluv (a je to taky nomen omen, protože nějaký šotek chtěl, že se na nahrávku nějakou chybou při přepisu dostala poslední zpívaná skladba hned dvakrát za sebou). No a co? Tato nahrávka se tak může v budoucnu stát jakýmsi „Modrým Mauritiem“! Chyba se stane předností. Zvláště když se opakuje skladba, oplývající těmi nejléčivějšími a nejduchovnějšími tóny alikvotů. Poprvé si ji posluchači mohou poslechnout, a po druhé se již mohou svým áááááá přidat. Tvrdím tedy, že kvalita může být a je i na CD za 49 korun. Zkuste to, a hledejte v Levných knihách (a pak i Meditaci, nebo dokonce Novou dobu porodní!).

 http://www.levneknihy.cz/CenikZbozi.aspx?n=2&k=73