Slamák a jiné alternativy (pomalé, tedy postupné vnitřní transformace)

24.8.2018

Ty dva týdny, které jsem na útěku před tropy v asfalto-betonové neustále rozpálené džungli (a nevyvětratelnými třiceti stupni ve dne v noci v mé cele) strávil v bývalé hospodě a již třicet osm let jakéhosi jógového a i jinak osvíceného centru (a zvláště před sametem coby zdroji nových informací a zkušeností o možnostech alternativního života i v Česku) na samém začátku vesnice Žďárec u Skutče, mne dokonale zpomalily (a dvě koťata svým ranním kočkováním denně spolehlivě pobavila). Až tak, že jsem si stav, ve kterém jsem neudržel dvě, natož tři myšlenky najednou, a cestou kamkoliv jsem zapomínal, pro co jsem vlastně šel, jaksi oblíbil, a v rozpálené Praze nebyl schopen vyměnit cartridge v tiskárně nebo rozchodit počítač, protože jsem si dost dlouho nebyl schopen vzpomenout na hesla. Uff.

Před lety jsem ve Žďárci vedl různé zenové a alternativně hudební new age semináře, pak jsem tam v běhu jiných zájmů a aktivit dlouho nebyl, a když mne přítel zavezl podívat se na proces budování slamáku (podivné hundertwasserovské, ale spíše hobití chaloupce jen ze dřeva a balíků slámy, oplácané místní hlínou), začal jsem se znovu těšit, co se tam bude dít. Teď jsem velký kamenný dům především z druhé vnitřní strany nepoznával: zatímco kdysi Honza Hlaváček cokoliv (od vypínače, cestičky, okenních rámů nebo kuchyně) budoval velmi zvolna, celé roky, teď přibyla celá řada nově zastřešených domků a domečků, a záchody už nebyly suché, ale splachovací.

zdarec zezaduHlavní hala v prvním patře je stále stejná (a že toho pamatuje: zenové sešiny a bílení chodeb v domě, první šamanský rituál v Čechách, návštěvy a přednášky mnohých západních spisovatelů a duchovních učitelů, pravidelné dobrovolné brigády při obnově okolí atd.), ale zadní část domu se dnes ve slunci leskne mnoha okny, přičemž většina z nich je falešná, iluzorní (maya, ostatně jako ona Líla, božská hra osudu)… protože Honza kdesi sehnal staré rámy.

Vždy mne ale, jako zenového studenta, vyznávajícího rychlost a akci (intenzivní meditaci a úsečně ale pádně překvapivé odpovědi zenových mistrů), udivovaly Honzovy dlouhodobé projekty a desetiletí, po která se rodily a uskutečňovaly (jako když už při prvních debatách s dr. Tomášem v Jílovém jsem nechápal jeho důkladnou pomalost: chtěl jsem osvícení hned, ne až za desítky let). Naštěstí jsem se (k mému překvapení, protože jsem nějak cítil, že je času málo a voda stoupá) dožil jak realizace svých aspirací, tak všeho toho, co klíčilo ve Žďárci, a tak nejen teoreticky, z četby, ale i ve skutečnosti (poblíž městečka Skutče s krásným náměstím), a vidím, že je vlastně jedno, jestli jde o bruntonovsky rychlou, nebo pomalou Cestu. Já se vydal cestou zenu, on jezdil do Indie a účastnil se setkání se swamim Mahešwaranandou. 

V roce 1968 mi bylo dvaadvacet let, a po vzoru anglických rockerů tehdejší doby jsem vyznával heslo Nevěř nikom, komu je nad pětatřicet let. Ostatně už od dětství jsem míval velmi vysoký tlak krve, a proslul jako nadšenec. A právě v pětatřiceti letech jsem v polském zenovém centru pod vedením korejského zenového mistra Seung Sahna vyluštil základní kóany a dostal slovní povolení učit a postarat se o vývoj české sanghy.

slamákDnes už stojí za loučkou (na parcele patřící k bývalé hospodě, dnes ašramu) u momentálně vyschlého potůčku onen hobití slamák (viz film o jeho stavbě) a dvě poustevny (s možností si objednat bytostně očistné pobyty ve tmě). A jestli ne v blízké, tak v té další budoucnosti to vše bude dokonalou možností zkusit si a nadchnout se pro možné alternativně intenzivní žití… protože tohle je pro své účely dokonalé místo (včetně stavení a lidí kolem), kde se zadělává na tak potřebnou vnitřní transformaci každého, kdo se odhodlá…

 

Přímý odkaz na poustevnu (se všemi potřebnými informacemi):

http://zdarec1.blogspot.com/2009/12/poustevna-info.html

přímý odkaz na film Slamák: 

https://www.youtube.com/watch?v=sarEdGMW90E

 

P. S.:  Další rekonstruovaná budova (viz obrázek níže) vyžaduje ještě několik nadšenců, kteří se přijedou podívat či pobýt, a pak rádi poskytnou 2, 5 milionu Kč na dokončení vybavení přízemí a zbudování dalších ubytovacích možností v patře. Ostatně, podobně se objevily fondy na mnohé další investice… aby byl ašram Žďárec u Skutče skutečně dokonale takový, jaký je a jaký by mohl a měl být…

zdarec 2,5 mil