Hodiny (ze)nové mediální sebeobrany

24.12.2018

Vyznat se v současných médiích, přesněji rozeznat postpravdu (či dokonce fake zprávu) od pravdy, je pro netrénovaného uživatele denního tisku, případně týdeníků, čím dál těžší. Uměl jsem číst mezi řádky (a učil to své přátele) již v době Rudého Práva (tedy před více jak třiceti lety, souběžně se studiem a praxí zenu), kdy jsem z osmi stran velkého formátu za několik vteřin dokázal v záplavě cenzurovaných a ideologicky napsaných článků vyzobnout jádro informace, a poslední dekády jsem tohle umění udržoval a dále trénoval.

Naučil jsem se trénovat na bubínky tabla při sledování televizních novin: na obrazovce pronášel Husák plamenné výzvy ke komunistům a národu, a já bubnoval a viděl klauna. Anebo jsem si pustil desku Rolling stone a Husák hřímal (z televizoru s vypnutým zvukem): I can´t get no satisfaction…

Dnes tak rozeznám babišádu a šmejdské výmysly na první, nejpozději na druhý pohled. Možná dokážu zájemce a zájemkyně za několik lekcí naučit jak objevit alternativně pozitivní část poselství té či oné zprávy (novinové či časopisecké informace), anebo se (pomocí hary, tedy tísíce let spolehlivě zvládané schopnosti naučit reagovat na nepříjemné a negativní emoce přirozeně vybuzené vylhanými a zmanipulovanými někdy dokonce agenturními zprávami. Jinými slovy, umět být imunní vůči emočním šrapnelům fake news, tedy nezblbnout z nich nebo nevzdat zájem o všeobecnou informovanost. A upevnit si pozitivní psychiku, tedy celkové zdraví.

236_3612Můj návrh zní: tak jednou za čtrnáct dnů bychom se někde mohli na dvě hodiny sejít (najděte někde u Anděla kavárnu, domluvte vhodný a většině vyhovující čas), a přijďte s nějakým vystřiženým nebo z počítače vytištěným článkem, nebo námětem, který vás rozpálil do běla: společně si počteme alternativně, a zkusím vás naučit bezpečně číst i většinu současných médií mezi řádky. Počítačově zdatnější zájemci by třeba mohli zorganizovat i promítání některých internetových fake news na stěnu té či oné zamluvené kavárny, majitelé smart founů s možností nahrávání audio záznamu mohou vše natočit a poskytnout ostatním potřebným (i přátelům, rodinným příslušníkům či kamarádkám na FB).

Pražští a středočeští zájemci se snad domluví snadno, ostatní se mohou domluvit mezi sebou, zorganizovat můj dovoz a odvoz (případně včetně noclehu někde v soukromí spojeného s večerní diskusí v soukromějších poměrech, pošlete svůj návrh pomocí sms na 732711260) aby to bylo ekologičtější. Takové večery spojí příjemné s užitečným, protože neznám lepší způsob trávení důchodcovského času než odpovídání na otázky (přečtěte si na české wikipedii o čem všem jsem teoreticky i prakticky poučen, a o čem bych mohl povídat). Anebo máte lepší nápad?