O škodlivosti zemanů a léčbě světa

1.2.2018

Je snad stále evidentnější, že bojem s těmi, kteří mají jiné názory (volí ty jiné), nebo jen kritikou těch druhých ničeho kloudného nedosáhneme. Přitom se rodíme s altruistickými sklony, máme evolučně vrozený smysl pro pomoc druhým, jsme empatičtí (pokud se narodíme přirozeně, chtění a milovaní), ale cestou životem se to někde ztratí. ČT 2 odvysílala francouzský dokument, nabízející v pravý čas (do 13. 2.) i nám Čechům recept na léčbu i našeho světa (ostatně píšu o tom a vydávám knihy a přednášel jsem ještě donedávna třicet let). 

Žijeme-li ve společnosti, kde se krade, podvádí, nesoucítí s utrpením jiných, staneme se zloději, podvodníky, sobci. Ve společnosti, kde se rodí a jedná násilně, zvulgární naši kamarádi v partě, nebo dokonce, není-li okřiknut, vulgární prezident… a zvulgární celá atmosféra společnosti či dokonce národa. Nabízím (jako protijed po prezidentských volbách a začátek řešení fenoménu postpravdivé společnosti, kde vyhrávají vždy ti uřvanější) dokument o síle laskavosti a meditace, a dvě přednášky zkušených zápaďanů, kteří celé roky meditují nebo meditaci zkoumají.

100_1301Francouz Matthieu Ricard býval molekulární biolog, ale poslední dekády je spíše tibetský buddhista. Americký psycholog a psychiatr Richard Davidson zase zkouší zkoumat meditátory (měří jim mozkové vlny gama). Poprvé tak přímo viděl, že mentální aktivita vyvolává strukturální mozkové změny. Půl hodiny denně po několik dnů stačí pro nastartování změn i u začátečníků. Změň mysl a změníš svět, říká. I školáci se po pravidelném mentálním cvičení začátečnické meditace mění a přestávají rozlišovat nejlepší kamarády a ty, které nemají rádi. Oba dva přednášeli na chodbách Ekonomického fóra v Davosu o soucitu. Psychologická zjištění totiž nejen naznačují, ale přímo dokazují, že v komunitě stačí postupně eliminovat vliv těch několika nejukřičenějších deprivovaných (patologicky negativních).

Přílišná a proto škodlivá sebestřednost (Klaus, Zeman, Paroubek, Topolánek a další, kteří, špatně porozeni, v pokrytectví socialismu vzděláni, ke své a naší smůle smůle nikdy o meditaci nebo buddhistické ekonomice neslyšeli) neprospívá. O tom, že současná média (a sociální sítě a nové technologie) škodí zdraví, tušíme všichni. Duchovní mistři všech dob odjakživa věděli, že samotný rozum (inteligence, vzdělání), a následný egoismus a sobectví, tak jako honba za vlastním štěstím, nikam nevedou (a jsou i zárukou podnikatelského a životního neúspěchu). Vliv prostředí a společenské atmosféry (ulice plné odpadků učí obyvatele být nepořádní, uklizená města mají uklizené obyvatele) barví svět. Anebo vyvolává řetězovou reakci dobra.  

Zatím jsme svědky spíše toho prvního: pár neumravněných ač inteligentních psychopatů bez (sou)citu snadno infikuje ostatní. Ale ono to, a to je objev posledních dekád, a zásluha nejen dalajlamy ale i výše zmíněných aktivistů, platí i obráceně: půl hodiny denně mentálního cvičení (a myšlení na laskavost) vyvolává jakousi sociální nákazu: dokonce jediné laskavé gesto je stejně nakažlivé jako virus. A chce to být aktivní: teď jsem zrovna četl o partě dvou seti babiček, které ze staré vlny pletou lidem ponožky, anebo šťastně dojatý viděl dokument o Českém Krumlovu a slavnostech pětilisté růže. Naznačuji, že i když si občas stýskám, že u nás chybí další osvícení, zatím je důležitější, že stále víc lidí pravidelně medituje (ať už tak či onak, v té či jiné sektě, pod tím či oním mistrem)

Svět se změnil. Babičkovská moudra platila v době, kdy vsí projela dvě auta denně. Média v rukou několika oligarchů šílí, vymknuta z kloubů slušnosti a ověřování fakt, a demokracie, tedy partokracie, nefunguje. Už začíná být tak zle, že je pravděpodobné, že ucho džbánu upadne.

Nepropadejme panice, vážení, skoukněte dokument a přednášku, ale především, začněte pro nápravu věcí lidských (pro ty druhé) něco dělat.

 

P. S.: Přídavek pro šprty:

http://blog.baraka.cz/2014/07/neuroplasticke-desatero-pro-zacatecniky/

http://blog.baraka.cz/2010/07/pozitivni-mysleni/

https://marek.blog.respekt.cz/meditace-jako-reseni/

https://marek.blog.respekt.cz/media-po-kapkach-46061660/