Chvála usměvavých maminek

28.10.2018

Víte, dámy a těhotné dárkyně budoucího života, že těšit se na miminko a celou dobu těhotenství se usmívat a mít obrovskou radost ze zázraku svého těla, doléčí všechny vaše chronické potíže, a zaručí, že porod bude krátký, bezbolestný (někdy holt namáhavý), že se ihned rozkojíte, a navíc v šestinedělí nenastoupí dnes běžné nemoci (jako laktační psychóza, poporodní deprese)? Víte, že zárukou optimálního vývoje miminka je vaše (a tatínkova) neustálá vědomá pozornost a drobné projevy lásky? Tušíte, že dnes běžné věci, jako jsou oddělené ložnice a klece postýlek, kradou dětem vaši pozornost, a když kojíte s miminkem na levé ruce a u levého prsu, ale zároveň překládáte nějaký text a pravou rukou píšete na notebooku (vaše pozornost tedy není s miminkem a u miminka), děťátko to vnímá jako když je samo, maminkou opuštěno, a stresory v jeho mozku překážejí přirozenému rozvoji a nárůstu mozkové hmoty? A nikdy nebude svobodné? A umíte to všechno intuitivně a tušeně přirozené přeměnit v každodenní rituálky a hry plné smíchu?

Naznačím co by měla instinktivně vědět každá přirozená (nenafrněná, nerozmazlená) slečna. Jinými slovy, že i odkládání kojenců do kočárků nebo postýlek, aby se maminka mohla věnovat televiznímu seriálu nebo posílání esemesek, mu krade vaši plno pozornost? Kočárky nenahradí pobyt miminka na vašem těle, jak se děje, když ho nosíte v šátku na břiše nebo alespoň na zádech v nosidle? Přečtěte si knihu Jean Liedloffové Koncept kontinua (překlad z němčiny je jistě věrný, ale pro české maminky zbytečně nesrozumitelný: titul by měl spíše znít Zásady přirozenosti).

Kojenec není jen zařízení na pití mateřského mléka a vyměšování. Nasává i obrovské porce informací z atmosféry rodiny. Učí se ze všeho: zvuků, doteků, rituálů při koupání atd. Vaše maminkovská role je nezastupitelná. Jste to vy, které utváříte domácí atmosféru a vychováváte muže. Většina mužské populace je dnes ale (zase ne až tak vl. vinou) prudce nedomazlená… Ale jste to vždy vy (dáno evolučně), které jste přirozeně (intuitivně)  moudřejší, takže si vždy v ten pravý okamžik vzpomenete, co dělat… pokud (protože samozřejmě nekouříte, nepijete alkohol atd.) vám rozum, zvyky a vzdělání nepřekáží…

Celková inteligence (potenciální výše tzv. IQ) vašeho broučka se totiž utváří do dvou let! Již dlouho je znám vztah mezi výkonností jednotlivých ekonomik (měřenou výší HDP na hlavu) a mezi průměrným inteligenčním kvocientem jejich obyvatel. Ten se skutečně výrazně liší mezi jednotlivými zeměmi, přičemž rozdíl lze vysvětlit různými hypotézami. Velmi často se jedná o nedostatek tzv. mikronutrientů: minerálů, stopových prvků a vitaminů. A záruka jeho zdraví (např. obsah vápníku v jeho kostech) na celý další život je zaručena správnou výživou!

IMG_1927Původní naladění mikrobiomu, bakteriálního osazení střev a trávení miminka, dramaticky narušeného např. císařským řezem, ovlivňuje nejen inteligenci, ale i výkonnost imunitního systému. Stejně efektivně ale také pomáhá např. chválit chválit chválit synky, ale také dcerky. Krávy telátka olizují, mámy by měly miminka hladit, hladit, hladit. I u nás již existují masáže miminek, ale v Indii je to základní umění, které zvládá každá maminka.  Kojenci navíc vnímají daleko víc, než zatím tušíme. Ukázalo se, že když vrnění miminka probere maminku, a ta šťouchne loktem do manžela, protože on je na řadě, kojenec v naprosté tmě naprosto bezpečně předem rozezná, kdo za nim přijde, a zapne ty svalové partie, které odpovídají zvyku a stylu, jakým ho bere do náručí matka nebo otec. A že vitálně důležitá je jak rutina a něžnost ženského přístupu, tak razance a případné vyhazování do výšky, kterého se občas dočká od tatínka (ukázalo se, že v těchto okamžicích skokově narůstá počet neuronových propojení v narůstajícím mozku děťátka). A že inkubátory jsou většinou zbytečné, že stačí nosit miminko na holé kůži pod (i pánskou) košilí?

Jak moc je důležitá výživa? Daleko víc, než i odborníci zatím tušili… Jiný zatím ne moc známý detail: V Evropě a v USA můžeme pozorovat tzv. Flynnův efekt. Novozélandský politolog jako první upozornil na fakt, že statistiky průměrného IQ obyvatel vyspělých zemí udávají v průběhu času stále lepší výsledky. Většina expertů vysvětluje tento jev lepší výživou (nedostatek jódu a železa patří minulosti), lepším vzděláním a také potlačením příbuzenského křížení – už ani mezi šlechtickými rody není zvykem brát si bratrance a sestřenice. A že není náhoda, že celý arabský  a africký svět mužů obdivuje ženy s velkým pozadím a širokými boky? Dnes se ví, že tuk právě v těchto ženských partiích je pak v těhotenství stavební hmotou pro růst mozku budoucího dítěte, a tyhle děti jsou pak inteligentnější?

Jenže, dnes je třeba dbát nejen na přirozenou stravu a pobyt dítěte nejlépe v přírodě, na trávníku a klidně i poblíž louže (chvála lesním školkám!), ale navíc vyhýbat se počítačům či chytrým telefonům, tedy příčinám tzv. digitální demence (i rodič, který dozoruje, ale není vědomě s dítětem, škodí): Ole Rogeberg a Bernt Bratsberg publikovali studii provedenou celkem na 730 tisících norských branců počínaje rokem 1970. Norští vědci zjistili, že muži narození v roce 1991 mají průměrně o pět bodů nižší IQ než jejich předchůdci narození v roce 1975!

Příčiny? Britský výzkumník Michael Shayer vidí možné důvody hloupnutí populace ve vlivu herních konzolí, „chytrých“ telefonů a dalších technických zařízení. „Vezměte si dnešní čtrnáctileté Brity,“ říká Shayer, „úlohy z matematiky a přírodních věd, které by v roce 1994 vyřešila čtvrtina z nich, dokáže dnes vyřešit jen pět procent.“ Teorie „digitální demence“ je poměrně rozšířená. Zapadá do ní i informace, že Islanďané – jeden z nejsečtělejších národů na světě – koupili v roce 2017 o 47 procent knih méně než v roce 2010. Znepokojivých 22 procent dětí do patnácti let má problémy se čtením textu v rodném jazyce.

V čem jsme ještě dohnali Západ? Je přece jasné, že hloupý sobecký  a nevzdělaný národ mívá i hloupé, nevzdělané a sobecky vulgární politiky. Jinými slovy, vše, co usměvavé maminky (nikoliv tedy především mužsky vzdělané a pracující socioložky, studentky genderu, manažerky, ale nefungují ani seminářové bohyně atd.), dělají a myslí v průběhu prvních dvou let, a pak do věku šesti sedmi let dítěte (kdy je zformován emoční systém) a dál, je pro budoucí vývoj člověka a lidstva nesmírně důležité a zásadní.

Opakuji: jste to vy, usměvavé maminky, které chtějí a brzy mají děti, dlouho kojí, neodkládají je do jeslí, které mění a změní svět. Jen to bude trvat nejméně tři generace… Stávající nezodpovědný způsob velko-rození a masově vychovávaných a vzdělávaných dětí je špatný a vyrábí další a další podvodníky, zbabělce a rozmazlené seminářové bohyně. Připomínám Vaculíkovu parafrázi známého rčení Pravda nevítězí, ale zbude. Doufejme tady, že aspoň s úsměvem…

 

P. S.:  Přídavek pro ty, které stále (se zadáním a posláním Ženy) bojují, místo aby se usmívaly, nechaly to na těle (zdravě porodí i žena v kómatu) a byly šťastné:

http://blog.baraka.cz/2009/01/desatero-stastneho-materstvi/

http://blog.baraka.cz/2015/05/vyhody-tehotenstvi/

http://blog.baraka.cz/2012/06/porodit-buddhu/

http://blog.baraka.cz/2013/10/jak-porodit-buddhu-2/

http://blog.baraka.cz/2009/01/ceske-konferenci/ megablog!

http://blog.baraka.cz/2011/05/vest-deti-k-prirozenosti/