České těhulky pijí

4.11.2018

… ale alkohol, tedy většinou víno (a pivo). Odhaduje se, že tak činí nejméně polovina z nich, také protože někteří dětští lékaři stále a tvrdohlavě radí, že sklenička červeného vína jednu týdně neškodí, naopak, pomáhá zdraví. Děti, jejichž matky v těhotenství pravidelně konzumovaly alkohol, ale mají patrně různorodější zdravotní poškození, než se dosud předpokládalo. Aby bylo jasno: dámy, vy, kterých se to týká, vy všechny kouřící v bílých pláštích, alkohol vám v bříšku a kojencům nejen při kojení škodí vždy a moc.Fetální alkoholový syndrom je soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu, které vznikají následkem příliš velké konzumace alkoholických nápojů v těhotenství. Vystavení nenarozených dětí alkoholu je podle názoru odborníků nejčastější příčinou poruch intelektu v západním světě. Za dob mého dětství to ale věděla každá babička.

Během těhotenství sáhne po skleničce zhruba polovina českých žen. Podle odborníků se problém stupňuje. Příležitostná sklenička červeného v těhotenství neublíží vám ani dítěti, objevuje se stále nejen v magazínech. Ženy to slýchávají i u svých gynekologů. Jenže tolerance alkoholu v české společnosti je velmi vysoká a ani těhotné se často se symbolickou „dvojkou červeného“ nespokojí. I když přesné statistiky neexistují, podle odborníků se začíná tento problém stupňovat.

Nedávná studie zveřejněná v časopise The Lancet Global Health uvedla pět států, v nichž těhotné sahají po alkoholu nejvíce. Jde o Irsko – tam se přiznaly dvě třetiny žen –, Bělorusko, Dánsko, Británii a Rusko, kde pije zhruba 40 procent žen v očekávání. Hm, v každé další generaci jsou i Češi, hrdí na svou roční spotřebu piva, vypitější,  agresívnější a blbější: už ani jejich ženy si asi nevidí ani na špičky svých napudrovaných nosů.

„Vzhledem k vysoké spotřebě alkoholu u nás bych si troufl Češky do této skupiny také zařadit,“ řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy a přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky. Takové ženy vystavují plod vysokému riziku. Hrozí, že se narodí s takzvaným fetálním alkoholovým syndromem. A stále častěji se tak i děje. Děti mají nízké IQ, bývají agresivní a mají malou lebku, pokleslá víčka nebo široký nos. Odborné studie uvádějí, že takto postižené u nás přijdou na svět podle odhadů zhruba tři děti na tisíc porodů. Situace ale může být ještě horší.

„Zjišťujeme, že je tento problém poddiagnostikován,“ upozorňuje tzv. odborně, tedy alibisticky nesrozumitelně, Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie všeobecné fakultní nemocnice v Praze. I když totiž dítě tyto projevy má, diagnóza zazní jiná. Děti matek z pětice uvedených států, kde těhotné nejvíce pijí, jsou postižené 2,6krát častěji než jinde. Neváží, ale odvazují se, vedeny reklamou, chtějí si užít. Už se začíná připouštět, že stále víc jich kouří, ale o alkoholu v zemi pivařů je stále tabu mluvit. Česká republika se v celosvětovém výzkumu časopisu Lancet z roku 2016 umístila na šestém místě ve spotřebě alkoholu u žen v těhotenství.

Na předních pozicích figurují převážně evropské státy, vyjma Austrálie. Vůbec nejméně alkoholu pijí ženy ze Středního východu. V Česku se rádo napije 36,3 procenta nastávajících matek.

Abychom si rozuměli, dámy: i jedna sklenička udělá v dětském mozku paseku na celý život. Alkohol v těhotenství, natož jeho nadměrná a pravidelná konzumace, mohou mít (a mají!) pro plod fatální dopad. Alkohol se totiž přes placentu dostává do krevního oběhu dítěte. Dětská játra jej však odbourávají delší dobu, než je tomu u dospělého jedince.

Třetí až šestý týden gravidity je nejdůležitější pro vývoj mozku. Pití alkoholu se následně projevuje chybným vývojem orgánu a ztrátou buněk v mozku, což zapříčiňuje poruchy učení. Během druhého a třetího trimestru je dítě ohroženo možnou retardací, poruchou chování nebo fyzickými a vývojovými problémy. Ve fetální alkoholový syndrom, který se projevuje růstovou retardací, nižší porodní hmotností nebo vadami srdce, může pak vyústit pravidelná konzumace alkoholu.

Podle Ilony Preslové z doléčovacího centra drogově závislých Sananim zvýšená konzumace alkoholu může souviset i s problémy s početím. Pokud ženy, které své pití, kouření cigaret nebo marihuany mají pod kontrolou, v drtivé většině při zjištění těhotenství užívání výrazně omezí nebo spíše ukončí. Tím se liší od problémových či již závislých uživatelů, kteří toho většinou schopni nejsou, i když by chtěli. Záleží, zda žena své, často neplánované, těhotenství přijme a vyrovná se s ním. Jenže v machistické společnosti, ve které nejsou podmínky pracovní nastaveny k těhotným ženám příznivě (alespoň jako třeba ve Francii, tedy s možností pracovat na různý počet hodin týdně), ve které se rodí ve velkoporodnicích, tedy násilně (ve spěchu, mužsky), a která vymírá (také protože její prezident ostentativně kouří, pije a kyne), se ani není čemu divit.

Jauvajs, dámy, moc smutno mi je. Moc. Má první žena pracovala v laboratoři jednoho ústavu a pravidelně se všichni doktoři a asistenti a sestřičky setkávali u nás na dobrém jídle: pokoj a záclony po nich byly hezky nakouřené a vína a kořalek se vypily hektolitr.  Zvítězily jste (i když vaše vítězství je to Pyrrhovo), házím ručník do ringu, umývám si pilátovsky ruce, a přiznávám: Prohrál jsem. Nejen v osobním životě (i mé ženy zvítězily, ty kuřačky, ale i ty rozmazlené ego-princezny). Zatímco seminářové bohyně vyhrávají bitvy (např. o nejrychlokvašenější emancipaci, nebo o letenky za možností neweageovsky si zaplavat u pobřeží Afriky s delfíny či o jiný sobecký zážitek, protože jde o to užít si, přece), národ prohrává válku o přežití. A společnost vypadá podle toho. Podnikaví (babišoidní) majitelé přechemizovaných polí a tedy i pitné vody a inseminačních ústavů investují a vydělávají, a pravdomluvní rytíři slov a zastánci úcty k ženám mizí na smetiště dějin. Jauvajs a Mene tekel… ještě že jsem už tak starej…

 

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/co-zpusobi-piti-alkoholu-v-dobe-tehotenstvi

http://ceskapozice.lidovky.cz/ceske-zeny-by-mely-v-tehotenstvi-vice-abstinovat-fbj-/tema.aspx?c=A181123_164620_pozice-tema_lube&