(Z)mateni rozumem na YouTube

22.8.2011

 Na počátku května jsem se v čajovně v Litomyšli nechal natočit na video. Prezentoval jsem tam svou přednášku se záměrně matoucím titulem Jak jsme (z)mateni rozumem. Zkušení čtenáři a vyhledávači lahůdek na YouTube budou možná ještě zmatenější existencí rok a půl starého videozáznamu mé přednášky na přibližně totéž téma, tehdy šlo ale o alternativně ekonomickou konferenci. Pokud tedy jde o zmatení rozumem, a duchovnost a cesty k ní vedoucí (a také o hudbu jinak), platí tohle video. A protože je to záznam přednášky pro publikum, které sledovalo na zeď promítanou připravenou prezentaci, požádal jsem kameramana Jana Látala, aby při zpracování použil některé citáty z prezentace v samotném videu, i za cenu, že ti, kteří budou přenášku pozorně poslouchat, budou muset, aby stačili sledovat mou řeč, ale zároveň přečíst a pochopit citáty, občas prostě video zastavit.

 Autorské dodatky (pro pokročilé): když jsem tehdy počátkem května „prezentoval“ svou stejnojmennou přednášku v čajovně Muzeum v Litomyšli, nebylo vše tak, jak jsem si představoval. Jednak bylo v čajovně docela zima (venku téměř třicítka, uvnitř v kamenné budově někdejšího zámku tak dvacet), druhak mne kameraman postavil tak, aby na mne dosvítil reflektorem, a protože bylo vyprodáno, zpozdilé návštěvnice se opatrně prodíraly mezi již obsazenými židlemi (marné byly mé výzvy, aby si ti, kteří přišli dřív, sedli tak, aby nechali židle u dveří pozdním návštěvnicím) a několikrát téměř shodily v síti zapnutou trojnožku reflektoru. A tak protože jsem měl v hlavě tunu důležitých informací, na které jsem nechtěl zapomenou, stalo se, že jsem na několika místech čísla a údaje popletl.

 V místě, kde mluvím o tom, jak „léčí“ v Africe psychicky narušeného jedince bubnováním, jsem místo „a pak si ho šaman vezme na tři dny k sobě a jen pozoruje, aby zjistil, kde mu rytmus hapruje,“ jsem řekl „a pak si ho šaman vezme na tři měsíce k sobě…“. Tři měsíce totiž trvá, a stačí k hlubinnému uložení v mysli, když člověk začne intenzivně dělat něco jiného, pozitivního. 

 Když jsem několikrát mluvil o rozdílech mezi muži a ženami, suverénně (protože jsem neměl čas na popis všech souvislostí a tohle jsem si chtěl případně nechat na dotazy) jsem, dokonce dvakrát, prohlásil, že zatímco muži se vyvíjí po spirále… přičemž po spirále se („díky“ menstruačnímu cyklu) vyvíjí žena, zatímco vývoj muže je jako po žebříku: co se jednou naučí, už nezapomene. Jinde jsou zapomněl důležité slovíčko: říkám Každé ráno bychom měli zpívat 5 minut preventivně, a každý VEČER 10 minut terapeuticky…

 Vím, je to „kláda“, tedy prezentace značně náročná na intelekt, pozornost i výdrž, ale takto, na zastavitelném videu, snad stravitelnější než přímá účast v čajovně. I když tam jsem perlil i pomocí vtipů, gestikulace, onomatopoických citoslovcí atd. Jak si ovšem všimli mí čtenáři na blogu, poslední dobou už byly „klády“ prakticky všechny mé příspěvky. Přestal jsem své čtenáře(řky) a posluchače šetřit: jak jinak jim pomoci? Jak jinak bych si je mohl vychovat k pozornému a chytrému, navíc alternativnímu čtení?

 Takže se do toho dejte, a pokud se vám to zalíbí, pošlete linky přátelům… podělte se.

 http://vimeo.com/27988743     Jak jsme zmateni rozumem

http://vimeo.com/27989136     JSZR, část 2.:  Duchovnost existuje

http://vimeo.com/28000713     JSZR, část 3.: Vesmír ladí, hudba léčí