Lisa Gerrard a Bulharky

19.10.2018

Dvanáctého října vystoupila v německém Lipsku Lisa Gerrard společně s ženským pěveckým sborem z Bulharska pod názvem Lisa Gerrard and Mystery of The Bulgarian voices. Příležitost poprvé v životě slyšet naživo legendární zpěvačku jsem samozřejmě popadl za pačesy a společně s několika nadšenci jsem koncert navštívil. Čekal jsem, že to bude výborné, avšak skutečnost překonala daleko meze mé představivosti.

 

Kombinace bulharské kapely s lidovými nástroji, virtuózního perkusisty a fenomenálniho beatboxera s hlasy padesáti bulharských zpěvaček zpívajících zvláštně disonantním způsobem, a jako ozdobou největší, zpěvem serafina – Lisy Gerrard, byla nepopsatelným zážitkem. Jak často se člověku, který většinu uvědoměle prožitého času věnuje nasloucháním zvuků, hraním na intuitivní nástroje a zpíváním alikvotů stane, že musí poslouchat s hlavou v dlaních, aby nerušil ostatní posluchače neustále přicházejícím pláčem? Jak často se stane, že je zavalen zvukem do míry, kterou již není schopen psychicky ustát a odlétá do neznámých dimenzí? Jak často se stane, že během dvou hodin projde stavy všech minulých psychických i tělesných bloků, aby je nakonec mohl opustit a odplout na obláčku uzdravení? Kdo nezažil, nepochopí.

cdbulharkyKaždý, kdo se objevil na pódiu během koncertu, byl ztělesněním dokonalosti. Atmosféra  hluboce zasáhla publikum i hudebníky. Stupeň úcty, napojení, sdílení a spolupráce mezi hudebníky i publikem přesáhl vše, co jsem měl doposud možnost zažít. Děkuji, tisíckrát děkuji za možnost zúčastnit se tohoto léčení…

 

Taková hudba je vzpruhou a nadějí v časech Babylonu. Je nejlepším prostředkem k porozumění beze slov. Ukazuje přímo, obsahuje moudrost nutnou k přežití. Pokud skrz opravdovou hudbu více lidí pochopí, že existuje vyšší vedení k vyšším cílům, je stále šance, že ne za pět minut dvanáct, ale za dvě minuty před druhou dokážeme změnit směr a zachráníme svět.

Ondřej Straka

Záznam z letošního jara odjinud:

http://www.forums.stevehoffman.tv/threads/lisa-gerrard-joins-the-mystery-of-the-bulgarian-voices-for-new-album-boocheemish-05-25-2018.738813/