Ženy mužům a především sobě

17.11.2018

Matemašte, na tohle jsem, dámy, čekal skoro padesát let: tohle je můj poslední blog v rubrice Muži a ženy. Konečně mohu přestat varovat, brblat, apelovat. Po internetu kolující video-prezentace desítky žen, které se omlouvají mužům za mnohá zranění a necitelné přístupy vůči nim, mne šťastně rozplakala právě pro přesně formulované věčné a zde otevřeně přiznané pravdy o iluzích, mýtech a nikdy neřešených nepochopeních a výčitkách ze strany žen, které se tak po staletí, ale zvláště v dnešní postfaktické době, vznáší ve vztazích mezi ženami a muži.

Přes všechny bestsellery zahraničních autorů (např. o tom, že ženy neumí hledat v mapách nebo že pláčí a jsou z Venuše), jsme nepoučitelní a nepoučitelné – má ex kuřačka a zdravotnice mi nikdy neřekla, proč na mě bývala naštvaná, jen opakovala, že jsem mimoň, aby za pár let vysvětlovala kamarádkám do telefonu přesně to, nad čím předtím prskala odporem, ale co se ukázalo jako pravda… což by ale ona nikdy nepřipustila… a přes časopisecky povrchní slogany posledních let: je to stále horší.

Přes stovky mých varovných blogů a několik knih (např. Ukryté ženství, Porodit buddhu, Nová doba porodní) právě na tato témata… co když je právě tohle začátkem postupné globální změny jak v případě (ne)přirozené reakce žen na měnící se muži řízenou společnost, tak především na ně samotné jako takové (a krize konkurenčního podnikání a ekologické hrozby zániku lidského světa)? Věřím, že budoucí historikové, když to s námi všemi dobře dopadne, budou moci označit právě tento pokus několika moudrých žen za počátek skutečné změny světa, a genderová a emancipační nedorozuměni společně vyhodíme na smetiště dějin… Snad nejsem jediný, kdo chápe sametově transformační potenciality. 

Dámy, čtěte pomalu prosím, jen po větách, nespěchejte, nereagujte zbrkle, vracejte se k jednotlivým tvrzením, a nestyďte za slzy prozření…

 

Jsem žena, která byla zraněna mužem. Naše zranění potřebují být viděna a léčena, zhojena. Jsem žena, která zranila muže. I zranění mužů potřebují být viděna a zhojena. Sním o době, kdy opravdu posílíme samy sebe tím, že každá za sebe si vezme kousek toho problému, a přeruší tak kruh neustálého zraňování a obviňování.

Dnes nabízím mužům svou nejhlubší omluvu za zranění, která jsme mužům způsobily. Chápu, jak bolestivé musí být, když vás vnímají jako potenciálního násilníka a znásilňovače žen a dětí jen proto, že jste muž. A jak bolestivé musí být, když je vaše sexualita jen těžko vnímána jako posvátná a nádherná.

Chci se omluvit za všechny nejasné vzkazy, které jste dostali od nás žen, kdy jsme dělaly vše, co jsme uměly, abychom vás svedly, ale nakonec vás obvinily za to, že jste nadržení a jde vám jen o sex. Většinou jsme vás nenaučily nic o naší vlastní sexualitě. Nedokázaly jsme se postavit za své potřeby a touhy a očekávaly jsme, že uhodnete, co potřebujeme, a dáte nám to.

Místo abychom byly autentické a opravdové, nabízely jsme vám sexuální divadélko, včetně předstírání orgasmu, abychom tím omluvily vlastní sexuální frustrace, náladovost a odpírání sexu. Hluboce chápu, jaký stres a úzkost ve vás muselo vyvolávat tohle matoucí sexuální chování.

Jsem si vědoma, že kvůli naší frustraci a zranění jsme posilovaly samy sebe tím, že jsme vás ponižovaly a mluvily jsme o vás s pohrdáním a despektem. Jsem si vědoma, že jsme se často snažily skrytě dominovat mužům pomocí manipulace.

Naučily jsme se hrát hry, abychom daly mužskému egu, co potřebovalo, a abychom dostaly, co jsme chtěly, místo abychom byly loajální samy k sobě a čestně řekly, co chceme.

Po staletí vás ženy kastrovaly a dopouštěly se vůči vám násilí, jako matky, které zneužívají bezpodmínečnou lásku svých děti ke splnění svých nevědomých potřeb, a  které emočně zneužívají své syny místo toho, aby se čestně zabývaly nedostatkem lásky ve svých vlastních partnerských vztazích. Které učily své chlapce, aby neplakali a že silní muži neukazují své city, a tak vás naučily skrývat nejživější část vaší bytosti. Cítím tíhu vašich nevyplakaných slz ve svém srdci.

Omlouvám se za nedostatek empatie, s nímž se setkáváte u svých partnerek a manželek. Ve skutečnosti milujeme vaší energii.