První vlaštovka?!

2.12.2018

Hurá, sny se sice velmi pomalu, ale přece jen asi plní. Trvalo to dvacet let, ale vida, začíná se oficiálně (přes vytrvalý odpor většiny současných porodníků a ministerských na zisku lpících úředníků) hovořit o alternativních porodních (zatím nikoliv domech, ale) apartmánech! Dobrou zprávu předávám dál, dámy:

V prvních nemocnicích připravují Centra porodní asistence, kde bude možné rodit bez lékaře. Ten ale bude k dispozici při možných komplikacích. V úterý to uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Nejdál je příprava v pražské Nemocnici Na Bulovce, kde vznikají dva porodní apartmány.

Jinými slovy: líto je mi, že nejméně dvacet let se v Česku mohly rodit děti a maminky (domorodé kultury věděly odjakživa, že porodem se dívka rodí v Ženu) v teple, klidu, bez spěchu… teď po letech se ale konečně začalo hovořit a nabízet to, o čem se mnoha generacím českých těhotných mohlo jen zdát: kdyby u nás panovaly normální poměry jako v jiných zemích Evropy: mohlo se narodit už nejméně 220 tisíc dětí nepoškozeně a téměř ideálně, jako doma.

Své by o tom všem měl vyprávět všechny soudně popotahované maminky (které měly tu drzost rodit doma), Ivana Konigsmaková která byla odsouzena a pokutována za to, pomohla rodičce v nouzi, nebo Zuzana Štromerová která se dvacet let marně a vytrvale snažila spustit porodní Dům u čápa a vrány (kde dodnes může pořádat jen kurzy předporodní přípravy), anebo kdysi věhlasný porodník a zastánce přirozených porodů dr. Kavan, uštvaný sérií soudů,

Už minulý blog naznačoval splnění mnohaletého snu, dnes oznamuji, že už nebudu (nemusí) psát o ženách a porodech: předávám štafetu mladším a především těhotným ženám a dulám. A za dvacet let snad budou žurnalisté a historici uvádět datum 1. 12. 2018 jako počátek celkové změny všeho – protože vše počíná přirozenými porody v optimálních podmínkách.

P. S. (dědečkovský apel): Rodičky minulé, současné i budoucí, v zájmu svého zdraví a inteligence svých dětí podpořte všechny začínající snahy o porodní domy (apartmány) třeba tím, že je začnete využívat místo odcizených velkoporodnic, a nemocnice děti i rodičky poškozující zkrachují, odvážné právničky začněte sepisovat hromadné žaloby na porodníky, kteří vám vnucovali císařské řezy, říkali jen část pravd o zbytečných lékařských zákrocích a které zajímá jen jejich zisk, a ministry zdravotnictví, kteří seděli jako žabáci na pramenech zdraví a vitality a brali za to prémie.

http://blog.baraka.cz/2016/03/poporodni-syndrom

http://blog.baraka.cz/2009/12/rozlite-mleko/
http://blog.baraka.cz/2009/01/hlasim-se-o-nobelovu-cenu/
http://blog.baraka.cz/2016/08/mit-deti-nebo-nemit/

a desítky dalších blogů v rubrice Ženy a porody,

a více jak dvacetiletý marný boj s byrokracií o porodní dům:
http://www.pdcap.cz/Texty/OPS/CojePDCAP.html