O cestě českých žen (do pekel?)

1.6.2018

Nemám radost z toho, že jsem měl ve svých varováních před jejich rychlokvašenou emancipací (právě tak jako ve stále negativnějším brblání na téma jejich zneužívání práv a vyhýbání se povinnostem, ve smyslu indického rčení, že Ganga práv teče přes Himáláj povinností) celou dobu posledních pětadvaceti let pravdu. A tak snad ženy české teď alespoň zaujme hlas jedné z nich: JUDr. Daniela Kovářová, advokátka, bývalá ministryně spravedlnosti a dnes navíc novinářka a spisovatelka, píše delší dobu komentáře v různých časopisech a novinách, a v článku O českých ženách a jejich cestách přes vrchol až do pekel (Reflex 22/18) napsala:

Průměrná česká žena žije o šest let déle než muž, méně páchá sebevraždy, na vysokých školách převažuje, ve vlaku má samostatné kupé, ve společnostech kvóty, a kdo se jí znelíbí, toho obviní z #MeToo. Za posledních sto let ušla pořádný kus cesty a dobyla všechny cíle, které si zamanula. Je jen otázkou, zda se její kroky stále ještě ubírají do ráje a jak vůbec vypadá ráj, o kterém sní.

118-1832_IMGSnad přece jen některým ženám zatrne: náznaků blížícího se konce dobrých časů přibývá, problémem je ale vrozená funkce ženského myšlení nevnímat, co se mu nelíbí: kognitivní disonance a zabejčenost nespokojených (protože neukojených, protože nedomazlených žen, protože rozervaných mezi evolučními danostmi ženského těla a moderními požadavky doby vymknuté z přirozených kloubů) nemá hranice. Bezmoc těch několika málo rozumnějších (ženštějších) cokoliv začít měnit také, protože v pubertě už bylo pozdě.

Dnešní stav je pro českou ženu výrazně nepříznivější (rozuměj, než donedávna), byť si to zástupy feministek zatím odmítají připustit. Matky už nevedou dcery k tomu, aby byly hezké, neboť mladá žena nepotřebuje skromnost ani sebeovládání.

Nebo jinak, styl od extrému k extrému (a vylévání dětí i s vaničkami) a cunamická nabídka slastí a možnosti ukojit, když ne emoční, tak alespoň nákupní a spotřebitelské choutky, dává možnostmi výchovou a mužským vzděláním zmanipulovaných ženám zapomenout na vlastní chyby a naopak zvětšeně vidět nedostatky v partnerech…  a umět se stále sofistikovaněji ospravedlnit (počet ženských socioložek a filosofek a profesorek genderových věd stále narůstá, zatímco instinktivní umění porodit bezbolestně, kojit a vychovávat děti přirozeně už, také díky kouření, až na jednotlivé výjimky, vymizelo).

Před stovkou let platil muž manželstvím za sex, zatímco žena sexem za manželství, Ta moderní se ocitá ve slepé uličce. Je vzdělaná, sebevědomá a náročná, ale muž o ni neusiluje, protože sexu si užívá zdarma a na požádání, a také se mu stále častěji zdá, že autoerotika u počítače je zajímavější a navíc bezpečná vztahově i hygienicky. Třetina mladých mužů žije single, další třetina u rodičů a všichni dávají přednost chatování před osobní komunikací…  

Účel kvůli čemu jsme na tomto světě, rozmnožování, stále častěji vypadá jako projekt, jehož realizace se pro finanční, logistické a organizační komplikace odkládá. Mladá dívka slyší ze všech stran, že má studovat, cestovat a osobně se realizovat, a tak dělá, že neslyší tikot svých biologických hodin a když dunění zvonu konečně přehluší všechen balast, stojí na počátku čtyřicítky a vidí, že počít dítě není nejjednodušší a vhodné otce už si rozebraly hezčí, vzdělanější a šikovnější družky.

Z vlastní zkušenosti vím, že i zamilované a tedy dobře míněné pokusy o radu se míjejí účinkem (a jsou brány jako útoky): nabídek podivně šamanských víkendových kurzů vaření, masáží, sexu, smíření s otcem (třeba na Šrí Lance, no nekupte to za 40 000) narůstá, a na rozdíl od porodů, rozvody jsou nesnesitelně a pohodlně bezbolestné.

Česká žena si dnes může svobodně vybrat, čím chce být. Rozhodne-li se, dosáhne naprosto všeho, co si zamane. Na konci dne však často stojí sama. Teplo domova a vztahu však vždy v minulosti vytvářela na. Dnes je nechce a ani neumí vykouzlit, natož udržet. Ví vůbec česká žena. Kam se řítí a co si natropila?

Mladé a nezkušené (nově příchozí) čtenářky si mohou na mém blogu (třeba v rubrice Muži a ženy anebo Ženy a porody) celé dny číst o tom, že jsem na totéž téma varoval již před deseti a více lety (jen je pro ně už asi, snad ne zatím pro jejich dcery, pozdě). Navíc jsem vždy (podrobně v blozích, stručně v Desaterech) uvedl i pozitivní a vyzkoušené metody, jak se potížím preventivně vyhnout. Tož tak…

 

http://blog.baraka.cz/2015/02/zenske-zmateni/ mega

http://blog.baraka.cz/2010/12/telo-zenu-neomezuje/

http://blog.baraka.cz/2010/03/krasne-mlade-osamele/

http://blog.baraka.cz/2009/01/muz-vs-zena/

http://blog.baraka.cz/2016/10/ceske-zeny-jsou-od-mala-trenovane-byt-jako-muzi/

http://blog.baraka.cz/2017/06/o-trojim-zenskem-zmateni/